top of page

Tentoonstellingen

fresque pelerinage godfroid exposition bouillon

Tentoonstelling

« De bewapende Bedevaart van Godfried van Bouillon »

De artieste Marie-Laure Alff is in de streek voornamelijk gekend voor haar olieverf schilderijen in overwegend blauwe tinten van Ardeense landschappen bewoond door wezens uit legendes. Voor deze tentoonstelling heeft ze zich geïnteresseerd in een doorheen de eeuwen legendarisch personage : Godfried van Bouillon.        Marie-Laure, zeer gepassioneerd door de middeleeuwen, heeft zich verdiept in vele werken, gewijd aan het leven van de hertog van Neder-Lotharingen. Ze heeft zich tevens verdiept in teksten van verschillende kroniekschrijvers zoals : Albert d’Aix, Guillaume de Tyr, Robert Le Moine…om zich zo de sfeer uit die periode te kunnen inbeelden.

Zo heeft ze dertien emblematische, legendarische taferelen uit het leven van Godfried van Bouillon uitgekozen die ze heeft geschilderd op natuurlijke zijde. Weergegeven zoals de  anonieme schilders die de middeleeuwse manuscripten met hun creaties verrijkten.           Ze verkoos de op zijde gezette techniek*, omdat deze techniek zich voornamelijk baseerd op de tekening en zo op een luchtige wijze een goede weergave geeft van de kleuren.

Vanaf de 31ste januari 2018 (inbegrepen in de prijs van het kasteel)

marie-laura Alf artiste

De muurschildering is 15m lang en kreeg de titel «  de bewapende Bedevaart van Godfried van Bouillon ». Ze is te bezichtigen in de Burcht van Bouillon, aan de ingang van het museum Scriptura.

Deze tentoonstelling wordt vergezeld door verklarende panelen en door twee boeken die enerzijds over de geschiedenis van de kruistocht gaan en anderzijds over de schildertechniek die gebruikt werd voor de realisatie van deze muurschildering op zijde. Deze tentoonstelling wordt gesteund door de Provincie Luxembourg, de gemeente van Bouillon, het V.V.V-kantoor van Bouillon, het Cultureel Centrum van Bouillon, «La Ferme des Fées », « La Bergerie d’Acremont »,…

(*Marie-Laure Alff werk sinds vele jaren op deze nobele stof. Ze was jarenlang styliste voor het Franse tijdschrift « Schilderen op zijde » en ze heeft in 1993 de eerste prijs van de wedstrijd Unesco-Anpadt gekregen voor een project van een schilderij met als thema : de wegen van de zijde.

bottom of page