top of page

Mogimont - Vivy

Village avec arbres et animaux

Village avec arbres et animaux

village avec champ et arbres

village avec champ et arbres

petite maison entourée de verdure

petite maison entourée de verdure

campagne avec arbre et verdure

campagne avec arbre et verdure

Moulin de Liresse à Vivy

Moulin de Liresse à Vivy

IMogimont bestaat de legende van de Tchalette (heks). Deze legende maakt deel uit van het carnaval in Mogimont.  De ouderen vertellen dat Mogimont een woud was met op de achtergrond verschillende kastelen waarvan men heden nog de ruines kan zien. Naar het schijnt waren deze kastelen bewoond door feeën, vanwaar de naam « Magiemont » die later vervormd werd naar « Mogimont ».

Een andere versie was dat Godfried van Bouillon, die ervan hield in de wouden te jagen, zijn paard liet drinken en plots een geluid hoorde in het struikgewas. Hij dacht wild te hebben afgeschoten, maar in werkelijkheid was het zijn tracker « Mogimont ».  Erg getroffen door dit verlies, liet hij een kapel bouwen op de plaats waar zijn dienaar stierf. Lijfeigenen zouden hutten gebouwd hebben rond deze kapel en zo ontstond het dorp…

IVivy draagt de molen van « Liresse » de naam van een beek (Liresse). Een molen die gebouwd werd met materialen van een oud kasteel. Dit oud kasteel van onbekende oorsprong is heden volledig bouwvallig maar er bestaan nog enkele legendes. De inwoners van het kateel van Liresse waren heidenen die een gouden kalf aanbaden.

De eerst evangelisten die deze sombere wouden betraden wilden de culte van idolen bestrijden. Eén van hen kreeg het zover om de kasteelheer te bekeren. Het idool werd in de waterput van het kasteel geworpen.

In het begin van de vorige eeuw heeft de eigenaar van de Liresse de waterput laten onderzoeken maar er werden enkel resten gevonden van een hertengewei en een menselijk skelet.

1426 hectaren

305 inwoners

bottom of page