top of page

Kaaskelder

panneau indiquant une cave à fromages dans le château-fort de Bouillon
fromages oeillets sur grilles
troupeau de moutons

Het is uiteraard mogelijk de kaas te kopen in de Bergerie d'Acremont (Rue de Bernifa 17, 6880 Acremont) of bij  l'Epicerie Istace in Bouillon (Rue de la Maladrerie, 21). De kelder is ingericht door de firma Pierret System in Transinne.

L'Oeillet, de kaas van het kasteel.

Een originele plek

In het hartje van het kasteel,  verborgen in een kleine kelder, bevindt zich één van de best bewaarde geheimen van de vesting : l’Oeillet du Château (de anjer van het kasteel).        Een buitengewone kaas, gemaakt in « La Bergerie d’Acremont ». Peter De Cock en zijn echtgenote, Barbara Vissenaekens zijn op een dag toevallig in contact gekomen met de vertegenwoordigers van het kasteel die met hen wilden samenwerken.

Ze waren allebei meteen gewonnen voor het idee een kaas te laten rijpen in de kelders van het kasteel. De kelders zijn niet alleen een originele plek, maar ook  een ideale plek : de vochtigheidsgraad en temperatuur van de kelder maken hem tot  een natuurlijke koelcel. De kelder is gedeeltelijk uit de rotsen gehouwen waardoor de temperatuur zelden boven de 13°C stijgt (ideale temperatuur voor een kwaliteitskaas).
 

Een recept uit de middeleuwen

Als er een kaas rijpt in één van van de belangrijkste ‘heiligdommen’ van de feodaliteit in België, kunnen wer er uiteraard niet buiten oude technieken te gebruiken. Peter heeft dus inspiratie gezocht in een oud middeleeuws recept, doorgegeven van generatie op generatie.  Over kaas, voedsel voor de armen in de Middeleeuwen, vinden we weinig terug in de literatuur. Maar na veel speurwerk, hebben de schaapsherders van Acremont een recept gevonden, waarvan de smaak door iedereen unaniem wordt geprezen.

 

Deze harde kaas wordt in een koperen kaastobbe gemaakt van rauwe schapenmelk. Een kwaliteitsmelk, want Peters’ schapen krijgen enkel gras, hooi, gerst en triticale te eten, kuilvoeding krijgen ze niet. Het uitlekken van de kaas, gebeurt op een traditionele manier door het doorprikken van de wrongel met houten stokjes.

De oorsprong van de naam

Maar waarom is deze kaas naar een welbekend bloempje genoemd ? Wel, dat komt simpelweg van een legende over het kasteel van Bouillon. Op een dag, in het jaar 1099, gaf de stervende Godfried een zakje anjerzaadjes aan één van zijn trouwste kruisvaarders. De zaadjes moesten het graf van Godfried doen opfleuren, maar Godfried zelf had een heel ander lot voor hen weggelegd. Hij gaf zijn vriend Aloys de opdracht de zaadjes naar Bouillon te brengen en ze het kasteel te laten opfleuren. De kleine roze bloempjes, zei hij, zullen de mens tot in de eeuwigheid herinneren aan het prachtige en verschrikkelijke epos van de kruistochten. 

 

Vandaag nog, alsof het magie is, groeien deze bloempjes elk jaar op de kasteelmuren en nergens anders.

bottom of page